Kotlíkové dotace na tepelné čerpadlo 2024

Kotlíkové dotace na tepelné čerpadlo končí 31.8.2024

Od září 2024 dochází k podstatným změnám v Kotlíkových dotacích i Nové zelené úsporám, proto, prosíme, věnujte pozornost podmínkám. Odhadem je v ČR stále více než 150 000 domácností, které topí starými neekologickými kotly 1. a 2. emisní třídy, ve kterých si od 1. září 2024 již nesmíte zatopit. Hrozí vám totiž pokuta až 50 000 Kč. Nečekejte s rezervací termínu, povinnost výměny byla sice odložena, ale ceny instalací každý rok významně rostou a nyní můžete získat dotaci až 180 000 Kč.

Pro informace o dotacích z Nové zelené úsporám klikněte zde.

Termín, kdy od 1. září 2024 nebude podle zákona o ochraně ovzduší z roku 2012 povoleno používat kotle pouze 1. a 2. a emisní třídy podle ČSN EN 303-5 pod pokutou až 50 000 Kč.

Klikněte na otázku a rozbalí se vám odpověď týkající se Kotlíkové dotace na tepelná čerpadla 2024 – pouze do 31.8.2024

Vlastník nebo spoluvlastník nemovitosti. Kotlíkovky jsou určeny pouze pro NÍZKOPŘÍJMOVÉ DOMÁCNOSTI nebo DOMÁCNOSTI SENIORŮ.

Pokud nesplňujete toto kritérium, pak můžete čerpat z programu Nová zelená úsporám – více informací zde.

NÍZKOPŘÍJMOVÉ DOMÁCNOSTI: Průměrný čistý příjem na 1 člena domácnosti v roce 2020 nebyl vyšší než 170 900 Kč, tj. 14 242 Kč na osobu a měsíc.

Příjmy členů domácnosti tzn. osob bydlících společně se žadatelem – jsou průměrovány. Sledovány budou jen běžné příjmy za rok 2020 tj. zdanitelné příjmy, důchody a vybrané typy dávek. U nezletilých dětí a studentů do 26 let se uvažují příjmy ve výši 0 Kč

DOMÁCNOSTI SENIORŮ: domácnosti složené výhradně ze seniorů pobírajících starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebudou muset dokládat příjmy, jsou automaticky způsobilí pro dotaci.

V tomto případě se na vás pravděpodobně vztahují dotace z programu Nová zelená úsporám. Ta je určena pro ostatní domácnosti, ale také ty, kteří chtějí nahradit starý elektrokotel, lokální topeniště, plynový kotel. Nově tak můžete žádost o dotaci i na klimatizaci, která bude sloužit jako výhradní zdroj vytápění a nahrazuje lokální topeniště bez možnosti využít otopnou soustavu (tedy tepelné čerpadlo vzduch-vzduch).

Více informací najdete na této stránce.

Jako náhradu starého kotle 1. nebo 2. emisní třídy v rodinných domech. Většinou se jedná o kotle s ručním přikládáním na tuhá paliva jako je uhlí atp….číslo emisní třídy najdete na štítku na svém kotli (jedná se o o údaj o celkové třídě kotle, která se skládá z účinnosti a množství produkovaných emisí (pokud např. kotel patří do emisní třídy 3, ale účinností jen do 2, celková třída kotle je 2). Nevíte si rady? kontaktujte nás – zdarma vám poradíme.

Na majitele kotlů 3. a vyšší a vyšší emisní třídy. Dále se kotlové dotace nevztahují na ty, kteří topí elektrokotly, přímotopy, v lokálních topeništích, plynových kotlech atp., v tomto případě se na váz vztahuje Nová zelená úsporám – více informací zde.

Pokud spadáte do nízkopříjmové domácnosti nebo domácnosti výhradně složené ze seniorů, je dotace 180 000 Kč. Tato částka může pokrýt až 95 % všech způsobilých nákladů na pořízení a instalaci nového tepelného čerpadla.

Kotlíkovou dotaci budou administrovat přímo krajské úřady. Přesný termín zatím není znám, ale jistě to bude nejdříve od června 2022. O Novou zelenou úsporám však můžete žádat již od 12. října 2021.

Ano, o dotaci můžete požádat i zpětně, a to na všechny instalace od 1. ledna 2021.

Hlavně ho neodpojujte, vyfoťte štítek a pošlete ho s kontaktem na . Ozveme se vám zpět a domluvíme další další postup. Starý kotel i jeho demontáž je nutné řádně fotografovat. Fotky jsou povinnou součástí žádosti o vyplacení dotace – se vším vám pomůžeme.

Ano, s žádostí o dotaci i následnou žádostí o vyplacení dotace je spojeno papírování. Dotaci si můžete vyřešit sami a ušetřit. Pokud papírování není vaše silní stránka nebo vás to prostě nebaví, nechte ho na nás. Pro naše klienty dotaci vyřizujeme společně s kolegyní – dotační specialistkou. Umíme vyřídit kotlíkovou dotaci, Novou zelenou úsporám, Dešťovku, FVE i další dotace, kterou jsou aktuálně k dispozici.

Součástí služby je žádost, zpracování veškerých podkladů, monitoring žádosti i informace ohledně udržitelnosti.

Naše dosavadní ÚSPĚŠNOST JE 100 %, ale vzhledem ke způsobu vypsání kotlíkových dotací nelze tuto dotaci považovat za nárokovou, byť šance na její získání je opravdu vysoká. Doposud všichni, kteří s námi instalovali tepelné čerpadlo a vyřizovali jsme dotace, dostali peníze vyplaceny. Samozřejmě vám zdarma před podáním žádosti sdělíme, zda dotačního programu spadáte a má tedy smysl žádat.

Pokud si vyřídíte kotlíkovou dotaci sami, nebudete platit nic. Pokud si necháte dotaci administrovat od nás, bude vás to stát 8 000 Kč (neplátce DPH). Spolupracujeme s dotační specialistkou, které se poplatek platí.

Jedním z dokumentů, které jsou potřebné při podání žádosti, je revizní zpráva starého kotle. Pokud takovou zprávu, ne starší než 3 roky, máte, použijeme ji, pokud ne, bude nutné ji nechat vypracovat. Taková zpráva stojí cca 1 500 kč.

Pokud budete kotlíkové dotace kombinovat s dalšími dotačními programy, např. Novou zelenou úsporám, cenu vám sdělíme na požádání – řídí se totiž rozsahem poskytnuté dotace.

Aktuálně nejsou vypisovány nové výzvy, protože systém podpory v rámci Kotlíkových dotací končí k 31.8.2024

Ať se již jedná o kotlíkové dotace nebo NZÚ, vždy dostáváte proplacenou dotaci až po realizaci tzn. po nainstalování nového a likvidaci starého kotle. Peníze dostáváte vyplacené v řádu týdnů až měsíců. Vzhledem k přechodu na nový systém žádostí vám nyní nejsme schopni specifikovat délku.

Vy však můžete nainstalovat nové tepelné čerpadlo a pak zpětně žádat o kotlíkovku nebo NZÚ, není třeba čekat na schválení.

V rámci kotlíkových dotací je možné žádat maximálně 180 000 Kč na výměnu starého uhelného kotle. Umíme vám však poradit a také zprostředkovat pomoc s vyřízením Nové zelené úsporám (NZÚ). Můžete totiž kombinovat kotlíkové dotace a NZÚ a získat bonus za kombinaciv případě, že najednou vyměňujete kotel, zateplujete nebo vyměňujete okna. Pro podrobnosti nás kontaktuje.

Dotace vyřizujeme přednostně našim klientům, kteří s námi instalují tepelné čerpadlo. Dle aktuálních kapacit je možné vyřídit dotaci i dalším zájemcům – kontaktujte nás.

Topení tepelnými čerpadly  DAIKIN nebo TOSHIBA je jednoduché:

  • žádné přikládání uhlí, briketami nebo peletami
  • žádné revize komínů, jen 1x ročně necháte zkontrolovat správnou funkčnost čerpadla, díky které můžete prodloužit jeho životnost
  • nepotřebujete přípojku na plyn
  • žádné vrty ani stavební povolení
  • nepotřebujete každý rok schánět nejlevnější uhlí, pelety ani sušit dřevo
  • stačí pouze přípojka na elektrickou energii
  • je velmi ekonomické – až z 80 % topíte a ohříváte vodu ZDARMA energií z okolního vzduchu – to vše automaticky

Chcete také dotace od státu na tepelné čerpadlo?

Volejte 602 457 196 nebo pište 

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 5 files.
Připojit můžete až 5 příloh, stačí je přetáhnout myší z počítače.
Vaše osobní údaje budou použity pouze pro zodpovězení dotazu nebo vypracování nabídky.